ierających się w głównej mierze na produktach pochodzenia roślinnego.
Przepisy wegańskie praktycznie w niczym nie różnią się od przepisów tradycyjnych, jakie można spotkać w każdej książce kucharskiej. Zresztą warto zauważyć, że przypominają one bardzo mocno przepisy wegetariańskie, z tą jednakże różnicą, że oprócz mięsa eliminują także jakiekolwiek produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym również tak nie całkiem oczywiste jak jaja, miód i mleko.
Gdy kuchnia stanowi pasję
Odżywianie to dla każdego przymus, bo człowiek musi jeść, aby żyć i funkcjonować. Lecz dla wielu osób kuchnia, to również pasja, której oddają się niemal całkowicie. Wciąż poszukują zdrowych, naturalnych i ekologicznie wyprodukowanych produktów żywnościowych. I układają przepisy wegetariańskie i przepisy wegańskie oraz diety mięsne. Kuchnia wegańska nie nadaje się dla każdego, gdyż ogranicza spożycie wszystkich produktów pochodzących od zwierząt. I nie tylko mięsa, lecz również wielu innych, które produkują zwierzęta.
Spożywanie dużej ilości produktów roślinnych powoduje
Kuchnia wegańska pozytywnie wpływa na zdrowie. Spożywanie dużej ilości produktów roślinnych powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, spadek ciśnienia krwi, ograniczenie ryzyka wystąpienia otyłości czy cukrzycy. Na przepisy wegańskie oraz przepisy wegetariańskie warto zwrócić uwagę nawet wtedy, kiedy spożywamy mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ dania kuchni wegańskiej mogą być świetnym urozmaiceniem codziennej diety. Warto zaznaczyć, że dieta wegańska nie ma złego wpływu na środowisko, jak o jest w przypadku diety opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego.